Votează

Care din proiectele jos enumerate, după părerea dvs. sunt lorem ipsum dollar sit amet?

Loading ... Loading ...

Strada 31 august 1989 din mun. Chișinău va fi reamenajată, devenind un coridor verde

Strada 31 august 1989 din municipiul Chișinău va fi reamenajată, devenind un coridor verde care va conecta Parcul Valea Trandafirilor cu Parcul Dendrariu. Această inițiativă are loc datorită sprijinului oferit de PNUD Moldova pentru Primăria municipiului Chișinău, în cadrul proiectului „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

Strada 31 August 1989 va fi replanificată conform prevederilor Ghidului de design al străzilor, elaborat în 2019 cu sprijinul PNUD Moldova. El oferă recomandări și sugerează bune practici pentru transformarea străzilor din Chișinău în spații publice care oferă locuitorilor posibilitatea de a utiliza toate modurile de deplasare, inclusiv mersul pe jos. Astfel, se va reuși atât asigurarea unui confort pentru toți oamenii – pietoni, cicliști, utilizatori de scaune rulante – cât și fluidizarea și acomodarea traficului, generat de transportul public și privat.

„Datorită amplasării sale, această stradă are un potențial pietonal și de ciclism considerabil, însă care acum este foarte puțin nevalorificat. De beneficiile acestei transformări se vor bucura nu doar locuitorii din zonele de proximitate față de aceste parcuri, dar și din întregul oraș, căci va fi asigurată o conexiune alternativă de mobilitate pe direcția Centru și astfel se va micșora presiunea pe sistemul de transport public și privat”, susține Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.
Pentru a eficientiza utilizarea spațiului, se va păstra banda de circulație pentru transportul rutier, iar spațiile de parcare vor fi amenajate paralel carosabilului. Totodată, va fi disponibilă o pistă pentru bicicliști, cu sens dublu de circulație.

„Mersul pe jos și pe bicicletă a crescut considerabil în timpul pandemiei, reproiectarea străzii din 31 august 1989 va încuraja și mai mulți oameni să aleagă alternative la transportul public și călătorească în sigurranță. Pe lângă crearea condițiilor egale pentru toate mijloacele de transport din acest segment de stradă, acesta va contribui pozitiv la îmbunătățirea generală a sistemului de mobilitate din Chișinău.”, a menționat Inga Podoroghin, specialistă de programe la PNUD Moldova.

Planul de redesign al străzii a fost elaborat de o companie contractată de PNUD, iar reamenajarea va demara în septembrie 2020, din contul resurselor oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

În perspectivă, va fi dezvoltată un coridor similar între Parcul Valea Morilor și cartierul Rîșcani, care va intersecta strada 31 august 1989, astfel creându-se o rețea de nivel orășenesc pentru transportul alternativ care va crește nivelul confortului vieții urbane, va diminua presiunea pe sistemul public de transport și sănătate, și va fortifica echilibrul ecologic în oraș.

Acum, strada 31 August 1989 este folosită primordial în calitate de arteră de circulație a transportului motorizat privat. Lungimea străzii nu depășește 3 km și într-o zi aglomerată găzduiește peste 800 de automobile, parcarea cărora nu este sistematizată și reglementată. Spațiul destinat transportului alternativ (bicicletă, role, transport electric individual) lipsește în totalitate.

Contacte pentru mass-media: Anastasia Taburceanu, Specialistă comunicare și media, Green City Lab, telefon: +373 79658841, e-mail: anastasia.taburceanu@undp.org