Avantajele conducerii unei mașini electrice sunt atât financiare, cât și practice.
Autonomia conducerii unui automobil electric variază de la 150 la 500 de km în funcție de marca automobilului. Mașinile electrice se pot încărca la orice tip de priză, fie ea priză casnică sau stație de încărcare electrică. Vom afla în continuare că, în funcție de unde alegem să ne încărcăm mașina, timpul de încărcare și nivelul de siguranță vor fi diferite.
Priza casnică: cea mai simplă soluție de încărcare. Aveți nevoie doar de cablu cu mufă specială pentru a vă conecta la priză și începe încărcarea. Puterea disponibilă este însă de doar 2,3 kW, iar durata unei încărcări complete este de 10 – 15 de ore.
Stație curent alternativ monofazat: recomandată, în special, pentru case de locuit sau oficii. Stația este dotată cu protecție. Poate fi contorizat consumul de energie. Puterea disponibilă poate fi intre 3,7 – 7,4 kW, iar durata unei încărcări complete este de 3 – 8 ore.
Stație curent alternativ trifazat: aceleași caracteristici ca și la stația cu curent alternativ monofazat. Puterea disponibilă variază între 11 – 22 kW, iar timpul de încărcare este intre 1,5 – 3 ore. Atunci când alegeți să vă încărcați mașina la o stație cu curent alternativ, fie monofazată sau trifazată, verificați limita de încărcare pentru automobilul dvs. O mașină cu o limita de 7,4 kW de ex, conectată la o stație de 11 kW, se va încărca doar cu 7,4 kW.
Stație cu curent continuu: e folosită pentru încărcările rapide. Supranumită „fast charger”, puterea unei asemenea stații este de 50 – 120 kW, iar timpul de încărcare variază de la 30 de minute la o oră. Datorită faptului că ele transmit curentul direct în baterie, și nu mai este nevoie să treacă prin redresorul mașinii care impune restricția de putere, toate mașinile se vor încărca la fel de repede. Utilizarea frecventă însă a acestui tip de încărcare poate cauza defectarea timpurile a bateriei mașinii din cauza suprasolicitării acesteia.
Infrastructura automobilelor electrice se dezvoltă rapid. În prezent, în Republica Moldova sunt 17 stații de încărcare a automobilelor electrice, majoritatea fiind în Chișinău. În acest an, alte 20 de stații vor fi instalate pe traseele naționale. Achiziția este realizată de proiectul „Orașe verzi durabile”, datorită unui parteneriat dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Potrivit statisticilor, în primele trei trimestre din 2019 (nouă luni), în ţările din comunitatea europeană au fost înregistrate tocmai 198.464 de electromobile, cifra fiind mai mare cu 102.5% faţă de perioada similară din 2018.
În 2018, în Republica Moldova erau înmatriculate 616.801 autoturisme, dintre care 210.334 – în mun. Chișinău.
100 de mașini electrice sunt înregistrate în prezent în R. Moldova (potrivit datelor din martie 2019)
Mobilitatea este unul dintre principalele elemente ale unui oraș modern. Mobilitatea urbană sustenabilă integrează armonios toate opțiunile de deplasare într-un oraș – transportul public și privat, mersul cu bicicleta sau pe jos – pentru a asigura confortul, rapiditatea și eficiența mișcării în oraș. Mobilitatea urbană favorizează omul, înainte de toate. Din cauza transportului public incomod și ineficient și a lipsei condițiilor alternative de deplasare (biciclete, infrastructură pietonală), oamenii tind să își procure automobile personale și să circule cu ele. În consecință, Chișinăul suferă de ambuteiaje cronice, infrastructura rutieră este supra-solicitată, spațiile publice și trotuarele degradează din cauza parcărilor ilegale, iar nivelul de poluare a aerului crește constant.