Votează

Care din proiectele jos enumerate, după părerea dvs. sunt lorem ipsum dollar sit amet?

Loading ... Loading ...

ElectroUltraMaraton: provocarea mașinilor electrice la drum lung

Da, automobilele electrice sunt tot mai interesante şi mai plăcute, alegerea de modele e tot mai mare, dar ce faci dacă vrei să mergi cu ele la drum lung? Asta e cea mai frecventă întrebare pe care am primit-o pe parcursul ultimelor 12 luni, în care am tot realizat expediţii cu automobile electrice prin Moldova. Am încercat să includem cât mai multe modele, de la cele mai accesibile la cele mai hi-tech şi mai recente, cu valori foarte diferite de autonomie, dar până şi la modelele mai noi şi cu autonomie mare această întrebare tot a continuat să apară!

Aşadar, haideţi să apucăm taurul de coarne împreună şi să aflăm! Cum e să călătoreşti cu o maşină electrică la drum lung astăzi, în condiţiile actuale ale infrastructurii existente în Europa? Găseşti oare prize să încarci maşina? Cât de complicat e să faci toate aceste? De unde să ştii unde găseşti aceste prize, de unde să ştii cum să te încarci, cum să plăteşti?… Este Moldova „conectată” şi parte a unei infrastructuri continue europene, astfel încât să poţi cu adevărat porni din Moldova spre destinaţii din UE?

Noi zicem că un smartphone, un card bancar, câteva aplicaţii şi niţică planificare e tot de ce ai nevoie pentru a călători plăcut cu o maşină electrică la drum lung. Fireşte, ai nevoie şi de o maşină electrică, preferabil una cu autonomie modernă. Aşa că în week-end-ul care urmează vom da start unei provocări inedite!

De această dată nu am adunat o coloană mare de automobile electrice, pentru că am vrut să fim cât mai aproape de scenariul de călătorie al unui proprietar, când acesta călătoreşte cu maşina sa, aşa că în marea noastră provocare vor fi incluse între 1 şi 3 automobile, în funcţie de segment, iar ele nu vor face rândul la aceeaşi priză!

Hai să vă spunem ceva mai mult despre intriga ce urmează!

Primul segment va fi cel în care pornim din Moldova şi ne îndreptăm spre Germania şi vom merge cu două automobile electrice – Jaguar I-PACE, cu autonomie declarată de peste 400 km, şi Hyundai Ioniq electric, automobilul partenerilor noştri de la PNUD Moldova/Green City Lab, cu autonomie testată deja de noi în Electro Maratonul din vară, de 250-280 km. Vom avea două poluri ale modelelor moderne electrice – unul cu autonomie şi performanţe de top, altul mult mai accesibil, cu autonomie mai redusă, dar decentă. Şi deoarece timpii de încărcare şi autonomiile sunt diferite, punctele de încărcare alese vor fi adeseori diferite.

Din Germania în ecuaţia provocărilor noastre apare încă o surpriză imensă! Cei de la Audi ne livrează acolo un Audi e-tron – un concurent direct pentru Jaguar I-PACE, iar noi vom porni în cel de-al doilea segment al călătoriei noastre, de această dată cu toate cele 3 electromobile! Vom merge spre Moldova, însă pe o rută ceva mai întortocheată şi mai epică. Unde va fi posibil, vom alimenta electromobilele alături. Unde nu – vom opri în puncte diferite.

Aşadar, vom ajunge şi în Moldova cu Audi e-tron, Jaguar I-PACE şi Hyundai Ioniq! Aici, în Chişinău, va exista un loc pe care vi-l vom comunica pentru a veni să cunoaşteţi pe viu modelele, inclusiv acest Audi e-tron, care va fi primul exemplar ce păşeşte vreodată în Moldova.

Apoi, urmează cel de-al treilea şi ultimul segment, în care Audi e-tron va porni singur spre Germania, pe un alt traseu, pentru a avea şi scenariul unei singure maşini care aleargă la drum lung.

Aşadar, distanţe lungi şi provocări imense! Aşa încât noi, cei din redacţie, am ajuns să-i zicem în mod firesc acestei idei „#ElectroUltraMaraton”. Aşa că ăsta va fi şi hashtag-ul cu care vom eticheta toate postările din social media, iar ele vor fi multe, interesante, cu multe transmisiuni LIVE în direct şi relatări consistente pe PiataAuto.md despre experienţa noastră! Avem surprize şi pe partea de echipe pe segmente, aşa că vă zicem doar să staţi pe aproape pe PiataAuto.md, că va urma o imensă provocare, cu o doză mare de necunoscut şi spontaneitate înainte! Nici noi nu suntem siguri de absolut toate aspectele. Pot cu uşurinţă exista momente spontane care ne vor da planurile peste cap. Dar vrem să ne aventurăm împreună în această provocare inedită pentru Moldova, ba chiar pentru întreg sud-estul Europei, şi să vedem la ce ajungem! Când pornim la drum? Foarte curând – duminică foarte dimineaţă, adică în mai puţin de 48 de ore!

Să dăm start, deci, marelui #ElectroUltraMaraton!

Sursa: www.piataauto.md