Votează

Care din proiectele jos enumerate, după părerea dvs. sunt lorem ipsum dollar sit amet?

Vă mulțumim pentru vot!

Primul maraton al automobilelor electrice, plug-in și hibrid este organizat în Republica Moldova

COMUNICAT DE PRESĂ

Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a demarat astăzi în Republica Moldova. 9 automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor colinda timp de 5 zile R. Moldova pentru a promova inovația în transportul auto și a arăta performanța automobilelor cu zero emisii.

„Mobilitatea eco poate fi o realitate pentru R. Moldova. Promovăm transportul prietenos mediului pentru a reduce nivelul de poluare al aerului. 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în țara noastră revine sectorului transporturilor”, susţine Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova, organizație parteneră a maratonului automobilelor electrice.

9 mașini de mărci şi modele variate vor colinda timp de cinci zile R. Moldova. Cortegiul mașinilor va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi, Ungheni. Automobilele electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor fi încărcate la hotelele de înnoptare și la restaurantele de popas. Automobilele participante la expediție vor reveni în Chișinău pe 3 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale (ora preliminară 13.00). În această zi participanții la expediție vor împărtăși oamenilor impresiile și experiența de a conduce automobile electrice, plug-in și hibrid.

„O tranziţie în masă a automobiliştilor din Moldova spre sisteme de propulsie eco părea o utopie cu doar 1-2 ani în urmă, în timp ce astăzi este un trend în plină ascensiune. Iar acest trend are toate şansele să migreze şi mai mult din zona hibridelor clasice în cea a hibridelor cu încărcare de la priză şi a maşinilor 100% electrice, odată cu aşteptata dezvoltare a infrastructurii de staţii electrice, preconizată pentru 2019. Toate aceste premise ne-au motivat să concepem împreună cu partenerii noştri această expediţie inedită, demonstrând pe viu oamenilor cum se poate convieţui cu aceste propulsii inovatoare, aici, în peisajele Moldovei, astăzi”, spune Ilie Toma, organizator şi participant la expediţie.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău. În 2019, 14 noi staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee urbane din Republica Moldova. Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul Proiectului Orașe Verzi Durabile.

Proiectul Oraşe Verzi Durabile, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Maratonul este organizat în parteneriat cu PiațaAuto.md, Orange Moldova, Mastercard și EWA Motors.
Informația actualizată despre maraton va fi postată zilnic pe această platformă de comunicare: https://bit.ly/2ESkTLf

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Alexandru Rotaru, manager de proiect, PNUD Moldova,
Tel: +373 69162798, alexandru.rotaru@undp.org

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova,
Tel: (+373 69)141006, ina.zglavuta@undp.org

Alte noutăți

3 iulie 2019
Chișinău - Prima expediţie de automobile electrice a luat startul astăzi. 9 automobile de diferite mărci şi modele, dar cu propulsie 100% electrică, vor parcurge în următoarele 5 zile o distanță totală de cca 1.000 km fiecare. Scopul maratonului este de a promova mobilitatea prietenoasă mediului, de a demonstra capacitatea automobilelor electrice și de a prezenta realizările din sectorul transportului electric în R. Moldova. Parte a flotei expediţiei va fi şi automobilul electric al Proiectului „Oraşe Verzi Durabile”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău.
13 iulie 2019
Green City Lab inițiază prima etapă a consultărilor publice ale Ghidului de Design a Străzilor din Chișinău care reprezintă un set de recomandări și bune practici pentru restabilirea străzilor din oraș în calitate de spații publice care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modurile de deplasare, inclusiv mersul pe jos, în siguranță și confort.